Hareketli ortodontik apareyler

Hareketli apareyler genel olarak küçük yaştaki hastalarda, minör problemleri çözmek için kullanılır. Sadece yemek yerken ve diş fırçalarken çıkarılmalıdırlar. Doktorunuz, üflemeli enstrüman çalmak, bisiklete binmek gibi bazı belirli aktiviteler sırasında da çıkarmanızı önerebilir.
Hareketli apareylere örnekler:
- Şeffaf plaklar: Erişkin hastalar için tel ve braket kullanıma alternatif olabilen şeffaf plaklar hareketli apareyler sınıfına girer.
- Headgear (Enselik)ve yüz maskesi: ağız içine yerleştirilen metal bir yüz arkına takılan bir enselikten ya da alın ve çeneden destek alan bir maskeden oluşur. Enselik üst çenenin büyümesini yavaşlatmak, üst azı dişleri geriye almak ya da yerinde tutmak amaçları ile kullanılır. Yüz maskesi ise üst çenenin büyümesini hızlandırmak alt çenenin büyümesini yavaşlatmak amaçları ile kullanılır.
- Dudak ya da yanak iticiler: Dişler üzerindeki dudak ve yanak basıncını kaldırmak için kullanılır.
- Damak Genişletme apareyleri: Üst veya alt çeneyi genişletmek amacıyla kullanılırlar. Akrilik bir damaklık olup ortasında bir vida vardır. Vida çevrildikçe uygun yaştaki hastaların damakları genişleyerek uygun kapanış sağlanır.
- Hareketli retainer: Tel tedavisi sonrası düzelen dişlerin eski haline dönmesini engellemek için kullanılan apareylerdir.
- Alışkanlık kırıcılar: Parmak emme dil itimi gibi alışkanlıkların engellenmesi ve neden oldukları kapanış problemlerinin düzeltilmesi amacıyla kullanılırlar.
- Hareketli yer tutucular: Erken çekilmiş süt dişlerinin yerini koruyarak alttan gelecek daimi dişin çapraşık olmasını engellemek amacıyla sabit yer tutuculara alternatif olarak kullanılırlar.
- Eklem splintleri (gece plakları): üst çeneye alt çeneye ya da her iki çeneye uygulanabilirler. Eklem problemlerinde kapanışı düzeltmek ve diş sıkça nedeniyle eklem üzerine gelen kuvveti hafifletmek amacıyla kullanılabilirler.